Zelfbouw lichtmasten

Om ook in de donkere wintermaanden de paddock te kunnen gebruiken is verlichting noodzakelijk. In eerste instantie gebruikten we een paar 400 Watt halogeen bouwlampen op een statief van circa 2 meter hoog. Dat beviel niet echt goed. De lichtbron staat dan te laag en het stroomverbruik is ook behoorlijk hoog. Afgelopen jaar hebben we een betere oplossing bedacht.

Onze zelfbouw lichtmasten zijn gemaakt van stijgerpijp. De standaardlengte daarvan is 4 meter. Elke mast bestaat uit een hele pijp met aan de bovenkant een dwarsbalk van circa 80 cm. Door middel van een standaard T-stuk kun je die aan elkaar vast maken. Op de dwarsbalk zijn twee led-panelen van elk 50 Watt gemonteerd. Dat geeft dus bij elkaar 100 Watt per mast.

In lichtopbrengst is dat vergelijkbaar met circa 800 Watt aan halogeen lampen.Veel licht dus tegen betrekkelijk lage kosten. De prijs van led-panelen daalt nog voortdurend. Panelen met nog hogere vermogens zijn ook al verkrijgbaar.

In ons geval hebben we twee masten opgesteld. Voor een standaard bak van 20 x 40 meter zijn waarschijnlijk vier masten voldoende om de hele bak goed uit te lichten.

Om de masten op te stellen is gebruik gemaakt van al aanwezige “bouwwerken”. De mast is aan de voet voor circa 50 cm ingegraven terwijl hij hoger op verankerd is aan een aanwezige balustrade of muur. Dat was het eenvoudigst. Tot dusver heeft deze constructie de diverse stormen overleefd. Als je de mast volledig vrij wil opstellen wordt het wat lastiger.