De Klepelmaaier

Ons “grote weiland” bestaat uit vrij grof gras, veel mollenhopen en konijnengaten en het nodige onkruid. Eigenlijk zou het helemaal omgeploegd moeten worden en het gras opnieuw ingezaaid. Dat is voor ons momenteel een brug te ver omdat a) het weiland niet ons eigendom is en b) ik niet weet hoe lang ik nog op deze stek zal blijven. Om het weiland toch nog enigszins bruikbaar te maken moeten we het regelmatig maaien. Voor dit soort slecht land heb je een zogenaamde klepelmaaier nodig. Die maakt korte metten met alles wat onder de klepels terecht komt. Ik heb dat de eerste keer door een boer met een joekel van een trekker laten doen. Dat kostte pakweg 50 euro. Maar binnen een paar weken stond het onkruid al weer metershoog. De paarden vonden het er best leuk. Ze aten het gras maar laten het grove onkruid keurig straan.

Het ware dus beter om het zelf te kunnen maaien. Dan kunnen we het bijhouden. Ons minitrekkertjer heeft een aftakas om zo’n maaier aan te drijven. Op een goede dag heb ik er dus maar één aangeschaft. De goedkoopste die ik nieuw kon vinden. Een maaier van ongeveer 1 meter breed zou voor ons 15 Pk terkkertje geen probleem mogen zijn.

Op een goede zondag één en ander maar eens uitgeprobeerd. Het resultaat was echt subliem. Binnen korte tijd was het gras prima gemaaid. De ergste bulten werden ook min of meer afgevlakt. Het haksel is behoorlijk fijn en kan gewoon blijven liggen om de grond te bemesten.