Acculaders

Lege accu …..

Na de winter wilde ik mijn (mini-) tractor starten. Contactsleutel omdraaien en gaan! Nou, nee. De lampjes branden heel zwak en de startmotor gaf geen sjoege. Uiteraard was de accu leeg. Dat heb je met dit soort voertuigen die niet regelmatig worden gebruikt. Het risico is zelfs vrij groot dat in de winter de accu kapot vriest als hij helemaal ontladen is. Dit probleem is te voorkomen door gebruik te maken van een druppellader. Voor onze tractoren kun je volstaan met het kleinste type. Zo houdt je de accu permanent in topconditie en zal hij altijd ‘startklaar’ zijn.

Acculader of druppellader?

Een gewone acculader is bedoeld om een lege accu snel op te laden maar mag niet te lang worden gebruikt. De accu kan dan defect raken door het zogenaamde ‘overladen’. Een druppellader kan gedurende langere tijd worden aangesloten (b.v. de hele winter) en houdt de accu op spanning zonder dat de accu defect raakt. Intelligente laders kunnen zelfs een minder goede accu weer ‘oppeppen’.

Ook voor auto’s

Wat hier beschreven is geldt natuurlijk ook voor elk ander voertuig dat voor het starten afhankelijk is van een accu. Dus auto’s, campers, landbouw- en werkvoertuigen etc, etc. De lader kan eventueel vast worden ingebouwd. Voor een beschrijving daarvan kun je het beste even hier kijken