Lasapparaten

Als je een erf of boerderij hebt valt er altijd wel iets te repareren. Een metalen hek, een kapotte kruiwagen en meer van dat soort dingen. Het is ontzettend handig als je dan een eigen lasapparaat heb om de klus te klaren. Nu zijn er lasapparaten in vele soorten en maten. Voor ons soort werk zijn er eigenlijk maar twee types die in aanmerking komen. Wat hebben we nodig?

  • Een elektrode-lasapparaat (MMA).

Het eenvoudigst is een elektrode-lasapparaat. In vaktaal heet dat een MMA-lasapparaat. Dat kennen we allemaal wel. Je last met een handvat waar een soort metalen staven (de zogenaamde ‘laselektrodes’) in worden gestoken. Vroeger waren dit grote zware “lastrafo’s”. Tegenwoordig zijn het kleine lichte apparaatjes met de nodige elektronica er in. Dat zijn ‘inverters’. Ze zijn al te koop voor prijzen onder de 200 euro. Deze moderne apparaten lassen veel beter dan de ouderwetse trafo’s. Het ontsteken van de vlamboog gaat makkelijker en de elekrodes blijven ook minder snel aan het werkstuk ‘kleven’. Een MMA-lasapparaat is geschikt voor het grovere werk. Denk aan materiaal van minimaal 1,5 a 2 mm dik. Lassen aan heel dun materiaal (bv. autoplaat) gaat niet erg goed. Je loopt dan het risico dat je meer nieuwe gaten maakt dan dat je oude dicht last. Rustbuster heeft een voordelige aanbieding van zo’n MMA-inverter. Klik hier voor meer informatie. 

  • Een CO2-lasapparaat (MIG/MAG).

Als je ook ‘mooi’ laswerk wil kunnen doen, met name ook bij dunne plaat, dan is een CO2-lasapparaat de beste optie. In vaktaal heet het dan een MIG/MAG-lasapparaat. Je last met dunne lasdraad onder bescherming van een onbrandbaar speciaal gas (Argon en CO2). In België noemen ze dit ‘half-automaat’ lassen. Dat is een goede benaming want het apparaat doet de helft van het werk automatisch. Ook beginnende lassers kunnen zo al snel mooie resultaten boeken. Voor bijvoorbeeld auto-restauraties zijn CO2 laspparaten dan ook onmisbaar. En natuurlijk heb je er één nodig als je ook klassieke trekkers wilt opknappen! Meer informatie over het lassen kun je vinden bij Rustbuster (zie www.rustbuster.nl). Klik hier voor een overzicht van voordelige aanbiedingen CO2-lasapparaten.

Wil je meer weten over lasapparaten? Stuur Rustbuster dan een mailtje !