Paard en Trailer

Als je met enige regelmaat je paard of pony moet vervoeren is het hebben van een paardentrailer erg handig. Een tweedehandse is voor een redelijk bedrag wel te krijgen. Je moet dan wel een plek hebben om hem te stallen. Vaak kun je zo’n plek huren bij een manege of stal. Of gewoon bij een boer. Wij hebben gelukkig voldoende ruimte bij huis..

Trekauto & Rijbewijs

In de afgelopen jaren zijn de regels voor het rijden met een aanhanger een aantal keer gewijzigd. Ik zal proberen het hier zo eenvoudig mogelijk weer te geven:

 • Trekauto.

  De trailer met (maximale) lading mag nooit meer wegen dan toegestaan voor de trekauto. Je kunt het maximum aanhangergewicht vaak vinden in de documentatie van de auto. Je kunt het ook opvragen bij de RDW. Klik op deze link.  Voer je kenteken in en kijk bij “gewichten”. Wij beschikken momenteel over een Dacia Duster 4WD. Eerder hadden we een Volkswagen-bus (T5) en een Daihatsu Terios. De bus was een perfecte trekauto. Die mag 2500 Kg trekken terwijl je nauwelijks merkt dat er wat achter hangt. Het is wel een voorwielaandrijver; je moet er niet al te ver van de gebaande paden mee komen. In een nat weiland kom je met een trailer geheid vast te zitten (eigen ervaring helaas). Er zijn echter ook 4WD versies (bij VW heet dat syncro). Die zijn natuurlijk nog beter.

  De Terios is één kleine 4-wheel-drive. Deze auto mag een trailer van maximaal 1400 Kg trekken! Dat is net genoeg voor een 1,5-paards trailer. Anderhalf paards betekent één paard plus eventueel een veulen erbij. Voor een 2-paards trailer heb je dus wel een zwaardere trekauto nodig. De Terios is echter vrij zwak gemotoriseerd dus verwacht er niet al te veel van. De Dacia bevalt goed. Dat is een voordelige ‘echte’ 4WD. De vierwielaandrijving zorgt er wel voor dat hij ook geschikt is voor slecht terrein zoals natte weilanden Let op: Niet alle Dusters hebben 4WD. De oudere versies met 2WD zijn niet geschikt voor het trekken van een paardentrailer.
 • Rijbewijs B

  GOED NIEUWS ! Na de laatste wijziging mag iedereen met een B-rijbewijs met een paardentrailer rijden. Maar let op ! De totale massa (gewicht van trekauto + trailer + gecombineerd laadvermogen) mag niet meer dan 3500 Kg bedragen.

  Voorbeeld 1:  Daihatsu Terios (max 1550 kg) + trailer (max 1350 Kg) is samen 2900 Kg. Mijn dochter met haar net behaalde B-rijbewijs mag deze combinatie dus zondermeer WEL rijden.

  Voorbeeld 2: VW-bus (2800 Kg) plus trailer (1350 Kg) is samen 4150 Kg. Deze combinatie vereist een B+ of BE rijbewijs !

  Ingewikkeld ? Ja, lees het complete verhaal op de website van de overheid. Klik  op deze link. Per saldo komt het er dus op neer dat mijn dochter wel met een volgeladen VW-bus mag rijden (minder dan 3500 Kg). Ook mag ze met de Terios en de  trailer met paard rijden (samen 2900 Kg). Maar de combinatie VW-bus met trailer (de veiligste!) is voor haar taboe. Logisch hè.
 •  Rijbewijs B+ / BE

  In alle gevallen is het wel aan te raden om het rijbewijs E (bij B) te halen. Vroeger kreeg je dat ‘gratis’. Zo heb ik dat ooit direct gekregen bij mijn B rijbewijs (in 1972). Voor iedereen die geen ervaring heeft met het rijden met een aanhanger is enige oefening voordat je met een paard op stap gaat in elk geval wel aan te raden. Rustig rijden is het devies om je paard geen eeuwigdurende angst voor de trailer te bezorgen.

  Als je examen wilt doen kun je kiezen tussen B+ en BE. Het verschil zit hem weer in het maximum gewicht. Wil je alle soorten paardentrailers achter alle soorten (bestel-) auto’s kunnen rijden dan moet je het volledige BE examen doen. Het B+ is wat eenvoudiger maar kent een gewichtsbeperking van 4250 Kg.

Trailer-training voor je paard ?

Het in de trailer laten lopen van je paard of pony kan een zenuwslopende bezigheid zijn als het paard geen zin heeft. Paarden zijn van nature bang voor kleine ruimten en zullen er niet graag vanzelf inlopen. We zien regelmatig eigenaren die met grof geweld een paard de trailer in willen werken. Dat is het slechtste wat je kunt doen. Het goede nieuws is dat je het kunt trainen. Dat vergt wel enig geduld maar meestal lukt dat prima en kun je de ’trailerangst’ van het paard overwinnen. Mijn dochter kan die training verzorgen. Neem contact op met ons voor meer informatie.

Vrachtwagen rijden ?

Wil je ook met een (paarden-) vrachtwagen kunnen rijden dan heb je het zogenaamde C-rijbewijs nodig. Ook dat is er weer in een aantal uitvoeringen. Waarschijnlijk kun je met een C1 rijbewijs (3500 – 7500 Kg) volstaan. Meer info vind je op deze site.