De Paddock

De inloopstal

In eerste instantie hadden we een kleine paddock recht voor de inloopstal gemaakt. In de loop der tijd is die paddock een aantal maal vergroot zodat deze nu circa 25 bij 20 meter beslaat. De paddock kan nu gebruikt worden om te trainen, longeren etc. De bodem was oorspronkelijk van gras maar dat veranderde snel in één grote modderpoel. Na een zeer natte herfst werd dat een probleem omdat de paarden nauwelijk meer een droog plekje hadden om te staan. Wij hebben toen besloten er een laag zand op te brengen.

Om het goed te doen hadden we de grond moeten afgraven en draineren. Dat loont echter niet omdat we hier uiteindelijk weg moeten. Er wordt te zijner tijd een nieuwbouwwijk gebouwd en ons huis zou dan worden afgebroken. De plannen zijn echter momenteel min of meer op ‘hold’ gezet.

Zand

Het opbrengen van een zandlaag had een positief effect. De grond draineert nu goed en ook na een flinke regenbui is de paddock al snel weer behoorlijk droog. Na ongeveer een jaar was de dunne zandlaag echter weer vermengd geraakt met aarde en kwam het oude probleem terug. Aanvullen met meer zand is dan ook af en toe noodzakelijk gebleken.

Uiteindelijk hebben we in drie tranches nu een totaal van circa 60 m3 zand opgebracht. Na de laatste aanvulling hebben we een mooie redelijk dikke laag die zich goed houdt en momenteel geen aanvulling behoeft.

Per saldo heb je een hoop zand nodig. Voor deze paddock van 500 m2 heb je bij een laagdikte van 10 cm al een hoeveelheid zand van 50 m3 nodig. Het zand zelf is niet zo duur. Je betaalt vooral de bezorgkosten. Even rondvragen bij verschillende leveranciers in de buurt leverde ook heel verschillende prijzen op. Zonder bon is het ook een stuk goedkoper ……

Egaliseren

Nadat het zand door de leverancier in een aantal hoopjes was gestort hebben we het zelf geëgaliseerd. Dat was best een hele klus. Eigenlijk hadden we daar niet het juiste gereedschap voor. Uiteindelijk is het gelukt met een combinatie van scheppen (met de hand) en slepen (met de minitrekker). Zo af en toe slepen we de paddock nogmaals en ligt de bodem er weer fris bij. Voor nu voldoet dit goed en om bovengenoemde reden willen we hier niet meer tijd en geld in investeren.