Grondboor

Palen plaatsen

Een van de eerste klussen was het afrasteren van de weides met behulp van schrikdraad. Na eerst op Marktplaats gekeken te hebben naar een partij voordelige (gebruikte) palen werd toch besloten nieuwe te kopen bij een tuinhouthandel aan het eind van de straat. Het werden grenen palen van circa 2 meter lang. Het grootste deel was slechts 6 cm dik. Voor de hoeken werd gekozen voor 8 cm. De prijs per paal valt dan nog wel mee. De levensduur van grenen palen is beperkt. Bij ons hoeven ze niet langer dan circa 5 tot 10 jaar mee te gaan en dat lijkt wel te lukken. Bouw je voor een langere periode dan is grenen wellicht niet de beste keus en zou ik ze ook wat dikker nemen.  

Dan moeten de palen geplaatst worden. Met de handgrondboor van de Gamma ging dat langzaam maar redelijk goed totdat we dikke wortels tegenkwamen. De boor gaf het op was en helemaal vervrongen. Dus toch maar gekeken naar een gemotoriseerde grondboor.

Gemotoriseerde boor

Omdat we nog een hele rits palen moesten plaatsen werd besloten om op zoek te gaan naar een gemotoriseerde grondboor. Je kunt ze huren maar als je hem wat lager nodig hebt is dat weer relatief duur. Een goede grondboor van een bekend merk kost al gauw meer dan 500 euro. Dat had ik er ook weer niet voor over. Dus ……

Chinese meuk

Wederom op Marktplaats gezocht en zie … een plaatsgenoot van mij bood nieuwe voordelig geprijsde grondboren aan (benzine / twee-takt). Normaal gesproken ben ik geen voorstander van dit soort goedkope Chinese meuk. De kwaliteit is vaak ondermaats. Gezien de lage prijs en mijn ervaring met het sleutelen aan tweetakt motoren (mijn Sparta en Z├╝ndapp van vroeger) durfde ik de gok wel aan.

Met motorkracht ging het boren verder een stuk gemakkelijker. Maar op de tweede dag haperde het apparaat al. Een snelle inspectie vertelde mij dat de carburateur was losgetrild en de motor nu valse lucht aanzoog. Na weer vastzetten liep hij weer vlot. Sindsdien heb ik de carburateur er een keer afgehaald en er een nieuwe papieren pakking tussen gezet. Schroefjes weer vastgedraaid met de juiste veerringen en sinds die tijd is hij niet meer losgekomen.

Een jaar later begaf de starter het. Dat is zo’n ding met een touwtje waar je aan moet trekken. Gelukkig zijn die ook weer voor een paar euro  los te koop waarmee het probleem weer was opgelost. Het is nu vier later en we gebruiken het apparaat enkele keren per jaar en hij doet het nog steeds. So far, so good!